Cuma Yıldırım
1969 yılında Gaziantep’te doğdum. İlk, orta ve lise eğitimimi Gaziantep’te tamamladım. 1987 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesine başladım. Aynı fakülteden 1994 yılında mezun oldum.
1994 yılında Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı’na araştırma görevlisi olarak başladım. Asistanlığım sırasında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı’nda rotasyonel asistan olarak çalıştım.
1999 yılında girdiğim uzmanlık sınavı ile Acil Tıp Uzmanı oldum. Ardından Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı’nda Öğretim Görevlisi olarak göreve başladım.
Çalıştığım süre içerisinde Erciyes Üniversitesi Paramedik Programı’nın kurucu öğretim üyesi olarak görev yaptım ve bu programda dersler verdim.
2000 yılında nakil ile Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Servis’te öğretim görevlisi olarak başladım.
2002 yılında Yardımcı Doçent oldum ve Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı’nda kurucu öğretim üyesi olarak görev yaptım. Aynı zamanda Anabilim Dalı Başkanı oldum.
2004 yılında Amerika Birleşik Devletleri New York’ta Suny Downstate Medical Center, Kings County Hospital ve Bellevue Hospital Center’da bilgi ve becerilerimi artırmak amacıyla gözlemci hekim olarak çalıştım.
2005 yılında Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Araştırma Hastanesi başhekim yardımcısı oldum. 2008 yılına kadar bu görevi yürüttüm. Aynı yıl Gaziantep Üniversitesi Paramedik Programı kurucu olarak görev yaptım.
2006 yılında acil tıp doçenti, 2011 yılında acil tıp profesörü oldum. 2009 yılında Tıp Fakültesi’nde açılan İngiliz Tıbbı programında İngilizce dersler vermeye başladım. Halen de Tıp Fakültesi İngilizce proğramında acil tıp ile ilgili dersleri anlatıyorum.
2018 yılında Gaziantep Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Klinik Toksikoloji Anabilim Dalı kurucu öğretim üyesi olarak görev aldım ve Bölüm Başkanı oldum.
2019 yılında tıp fakültesi internlük proğramı staj programı sorumlusu oldum. Aynı zamanda Kasım 2021’de Sağlık Kurulu Başkanı oldum.
2004 yılından itibaren Acil Tıp Uzmanları Derneği Yönetim Kurulu üyesiydim. 10 yıl bu görevi sürdürdüm. Aynı dernek bünyesinde Yeterlilik Kurulu Başkanlığı görevlerinde bulundum.
Yine 2004 yılında Akademik Acil Tıp Dergisi’nin Genel Yayın Yönetmeni oldum. 10 yıl genel yayın yönetmenliği yaptım. Bu süre zarfında 45 dergi çıkardım. Bu dergilerin yaklaşık 30’u İngilizce olarak yayınlandı ve uluslararası indekslere girdi. Yine ülkemizdeki bilimsel makalelerde “DOI (Digital Object Identifier)) uygulaması bu dönemde ilk kez tarafımdan başlatılmıştır.”
2009 yılında Acil Tıp Olgu Sunumları dergisi tarafımdan yayınlanmıştır. Bu dergi, ülkede yayın hayatına başlayan olgu Sunumları dergisidir.
2000-2010 yıllarında Güneydoğu Anadolu’da Travma ve Resüsitasyon kursunun sorumluluğunu 10 yıl yürüttüm.
2011 yılında Acil Tıp Derneği adına sağlıkta şiddeti önlemek için yapılması gerekenleri TBMM Sağlıkta Şiddeti Önleme Komisyonu’na sundum. Bu rapor, Sağlıkta Şiddeti Önleme Meclis Komisyonu’nda yer aldı.
Akademik kariyerim boyunca birçok kongre, sempozyum, kurs ve panelde koordinatör ve konuşmacı olarak yer aldım. Acil tıp alanında, özellikle ‘Acil servis yönetimi, Klinik Toksikoloji, Yatak başı
Ultrasonografi’ konusunda birçok yayınım bulunmaktadır.
2011 yılında Gaziantep merkezli ‘Akademik Düşünce ve Araştırma Derneği’ adlı derneğin kurucu üyesi oldum ve 7 yıl başkanlığını yaptım.
Bu süre zarfında dernek sorumluluğunda 1 adet ulusal Sempozyum (Eğitim Hayatımızı Canlandırma Sempozyumu) düzenledim. Ayrıca ülke ve bölgenin sosyal sorunları ile ilgili birçok panel, toplantı ve konferans programı yaptım.
2014 yılından bu yana Türkiye Acil Tıp Derneği sorumluluğunda Yeterlik Kurulu üyesi ve Toksikoloji çalışma grubu üyesiyim.
2011 yılında ülke genelindeki tüm acil tıp uzmanlarının yaptığı oylamada Sağlık Bakanlığı Tıbbi İhtisas Kurulu (TUK) Acil Tıp İhtisas Kurulu (TUKMOS) Başkanlığına seçildim. Bu görevi 5 yıl yürüttüm. Bu süre zarfında ilk Çekirdek Eğitim Programı’nın (ÇEP) hazırlanmasına vesile oldum. Aynı ÇEP halen kullanılmaktadır.
Halen Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı öğretim üyesiyim. Acil Tıp Anabilim Dalı Başkanı, Klinik Toksikoloji Bilim Dalı Başkanı, Tip Fakültesi intern staj programı koordinatörü ve Sağlık Kurulu Başkanıyım.
Evliyim. 3 çocuğum var (2 kız ve 1 erkek).